Białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiednia ilość tego składnika w codziennej diecie człowieka wpływa na wzrost i rozwój organizmu, regenerację tkanek oraz prawidłowość przebiegu różnych procesów zachodzących w ciele. Białka są zbudowane z aminokwasów egzogennych oraz endogennych. To właśnie ich proporcja decyduje o tym, czy dane białko będzie dla naszego organizmu pełnowartościowe, czy też nie. Dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka wraz z dietą czasami okazuje się być trudne, dlatego też warto sięgać po produkty wysokobiałkowe.

Czym są produkty wysokobiałkowe?

Produkty o wysokiej zawartości białka możemy podzielić na takie, w których występuje ono naturalnie, oraz na takie, w których celowo zawartość białka została zwiększona poprzez dodatek odpowiednich składników. Do produktów naturalnie bogatych w peptydy należą:

  • wszelkiego rodzaju mięsa – wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób i inne. Białko mięsa charakteryzuje się dużą wchłanialnością, co oznacza, że organizm ludzki bardzo dobrze je wykorzystuje,
  • mleko i przetworzy mleczne, czyli wszelkiego rodzaju sery, serki, jogurty, twarogi
  • jaja – zawierają one pełen komplet aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto włączyć je do diety,
  • ryby – alternatywa mięsa dla osób, które go nie spożywają,
  • nasiona roślin strączkowych – roślinne źródło białka. Zaliczamy tutaj np. fasolę, ciecierzycę czy też groch. Białka z tych produktów mają niższą wartość odżywczą dla człowieka,
  • produkty zbożowe, czyli wszelkiego rodzaju kasze, płatki itp. Podobnie jak w przypadku strączków, wartość odżywcza jest tutaj niższa.

Na rynku są również dostępne produkty wysokobiałkowe, które zostały celowo w ten składnik wzbogacone. Tutaj można wymienić między innymi:

  • owsianki proteinowe
  • batony dla sportowców
  • koktajle proteinowe
  • jogurt i serki ze zwiększoną zawartością białka
  • pieczywo białkowe

Do tego typu produktów dodawane są takie składniki jak białko serwetkowe w proszku, izolaty i koncentraty białkowe, białka sojowe itp.

Wpływ białka w diecie na zdrowie człowieka

Jak już zostało wspomniane, dostarczenie odpowiedniej ilości białka jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na białko mają na pewno osoby uprawiające sport, ponieważ jest ono niezbędne do budowania i regeneracji mięśni. Jeśli jednak w naszej diecie na co dzień goszczą produkty wysokobiałkowe musimy uważać, żeby ilość dostarczanego białka nie była zbyt duża – może to grozić między innymi zakwaszeniem organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *