Kurkuma – właściwości

Kurkuma jest rośliną, która posiada wspaniałe i liczne właściwości zdrowotne. Potężna moc działania kurkumy rewelacyjnie radzi sobie na przykład ze stanami zapalnymi. Kurkuma jest z powodzeniem stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, niedrożności wątroby. Kurkuma zawiera cenny składnik, mianowicie kurkuminę, która działa profilaktycznie w przypadku wielu chorób na tle zapalnym. Kurkuma wykazuje silne właściwości żółciopędne, pobudza ona także wydzielanie między innymi gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa przeciwbakteryjne a także i rozkurczająco. W dzisiejszych czasach, kurkuma wykorzystywana jest jako składnik preparatów złożonych stosowanych w dysfunkcji trzustki, a także w różnych zaburzeniach trawienia. Warto również wiedzieć, iż substancje kurkumy działają ochronnie na komórki wątrobowe. Jest ona również składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia a także niewydolności wątroby.

Ważne informacje dotyczące kurkumy

Zdecydowanie, aby móc korzystać z tych wspaniałych właściwości kurkumy, trzeba wiedzieć w jaki sposób można ją spożywać i jak ją przechowywać. Przede wszystkim, nieobraną kurkumę należy szczelnie owinąć i przechowywać w lodówce do około trzech tygodni. Z kolei, sproszkowana kurkuma powinna być przechowywana w szczelnie zamykanych torebkach lub ewentualnie butelkach. Świeża kurkuma powinna posiadać korzenie, charakteryzujące się pikantnym zapachem. Korzeń powinien być twardy i nie może być zbyt suchy na końcu, bo to oznacza, że kurkuma straciła już pewne cenne właściwości. Przygotowując kurkumę, trzeba zachować ostrożność, gdyż brudzi ona ręce i dodatkowo farbuje ubrania na mocny, żółty odcień.

Zastosowanie kurkumy w kuchni oraz kosmetyce

Kurkuma może być składnikiem wielu wspaniałych potraw. Kurkumina zawarta w kurkumie lepiej się przyswaja w tłuszczach oraz dzięki piperynie, znajdującej się na przykład w pieprzu. Z tego względu warto zawsze dodawać niewielką ilość pieprzu oraz tłuszczu, podczas spożywania kurkumy. Kurkuma dodawana jest z powodzeniem do następujących potraw, takich jak:

  • rosół oraz inne zupy,
  • sosy i buliony,
  • dodatek do kanapek,
  • posypka do sałatek i surówek,
  • dodatek do jajecznicy.

Kurkuma charakteryzuje się także wspaniałym działaniem w kosmetyce. Z powodzeniem wykorzystywana jest ona do różnego rodzaju maseczek pielęgnacyjnych. Należy jednak pamiętać, że maseczki z użyciem kurkumy mogą znajdować się na twarzy maksymalnie parę minut, gdyż po tym czasie mogą być trudności z ich zmyciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *