Moja ocena na temat popularnej polskiej kaszy

    Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej. Jest ona bardzo bogata w błonnik ale także w witaminy i minerały. Kasza ta, jest nieodłącznym elementem zdrowego odżywiania się. Warto wiedzieć, że kasza pęczak pomaga w wielu dolegliwościach a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Kasza pęczak to kasza, której ziarna nie są mielone na drobno. Dzięki temu kasza ta zachowuje bardzo duże ilości błonnika, który reguluje układ trawienny. Ta kasza ma grube, charakterystyczne ziarna, które zapobiegają zaparciom.

Właściwości kaszy pęczak

        W kaszy pęczak znajduje się bardzo dużo witaminy B. Witamina ta jest potrzebna do regulacji układu nerwowego. Natomiast sam układ nerwowy ma wpływ na pracę i funkcjonowanie mózgu. Kasza pęczak jest także bogata w witaminę K. Jest ona bardzo ważna, ponieważ wspomaga pracę układu krwionośnego i pomaga zapobiegać jego chorobom. Choroby, które wynikają z problemów z układem krążenia to na przykład zawał, miażdżyca lub żylaki. Witamina K korzystnie wpływa także na śledzionę, serce i trzustkę. Warto również wiedzieć, że regularne spożywanie kaszy pęczak pomaga rozwiązać problemy z cerą, ponieważ zawiera duże ilości witaminy PP. Kobiety w ciąży, regularnie spożywając kaszę pęczak uregulują laktację i ją wzmocnią.

     Kasza jęczmienna czyli pęczak jest dobrym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Kasza ta również jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę K ale także i foliany. Warto wiedzieć, że foliany są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Wyżej wymieniona kasza posiada w swoim składzie także magnez, fosfor, cynk, selen. Magnez przyczynia się do poprawy koncentracji. Fosfor natomiast jest budulcem kości wraz z witaminą D i wapniem. Cynk dba o mocne włosy i paznokcie. Selen pomaga zachować zdrowy wygląd. Warto wiedzieć również, że kasza pęczak jest moczopędna i pomaga szybciej pozbywać się produktów metabolicznych, stymuluje ona pracę nerek. Sprawdza się także przy biegunkach i zaparciach. Kasza ta może być również podawana w postaci pożywnej zupy. W takiej formie skutecznie obniża gorączkę. Układ nerwowy jest również dzięki niej wzmacniany.

Kasza pęczak w kuchni

       Kasza pęczak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Warto wiedzieć, że ma ona również działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, dlatego powinna być ona spożywana przynajmniej jeden raz w tygodniu. Można z niej przyrządzić pyszny gulasz z mięsem. Smakuje ona również wybornie po prostu w zupie, w klasycznym krupniku. Z powodzeniem zastępuje ona ziemniaki oraz ryż lub makaron. Nie ma ona dużo kalorii i jest bardzo lekkostrawna. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, że kasza pęczak w Polsce jest najważniejszym ilościowo produktem przemysłu kaszarskiego. Jeśli chodzi o wygląd kaszy, jest ona charakterystyczna, delikatnie jasnoszara. Walory smakowe i zdrowotne kaszy są nie do przecenienia. Zdecydowanie warto włączyć kaszę pęczak do jadłospisu i regularnie spożywać z nią pyszne potrawy. Regularne spożywanie kaszy pęczak ma bardzo dobry wpływ na ogólne zdrowie człowieka. Zawarty w niej błonnik pomaga w uregulowaniu wagi i pozbyciu się zbędnych i nadprogramowych kilogramów. Wpływa także korzystnie na cały układ trawienny. Warto wiedzieć, że ta kasza ogranicza także bóle żołądka i wzdęcia. W drodze podsumowania warto pamiętać o tym, że kasza pęczak:

  • jest bogatym źródłem błonnika,
  • zawiera magnez, fosfor i foliany,
  • posiada witaminy z grupy B,
  • jest bogata w cynk i selen,
  • pomaga szybciej pozbyć się toksyn,
  • jest moczopędna, stymuluje nerki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *