Olej kokosowy rafinowany – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy to jeden z aktualnie najpopularniejszych olejów stosowanych zarówno w kuchni, jak i w łazience. Nadaje się on świetnie do gotowania, smażenia, pieczenia. Niewątpliwym atutem jest jego zastosowanie pielęgnacyjne. Można używać go do pielęgnacji włosów, cery (w tym do walki z trądzikiem), do pielęgnacji paznokci i całego ciała. Należy jednak pamiętać, że olej kokosowy dzieli się na dwa rodzaje: rafinowany i nierafinowany. Czym się różnią? Posiadaniem drogocennych składników, które właśnie pozwalają nam na tak szerokie zastosowanie oleju kokosowego.

Czym jest olej kokosowy rafinowany?

Olej kokosowy rafinowany to nic innego, jak olej uzyskiwany z miąższu orzechów palmy kokosowej, który jest poddany procesowi rafinacji poprzez działanie wysokich temperatur i środków chemicznych. Proces rafinacji ma służyć głównie oczyszczeniu oleju, ale wpływa także na wydłużenie terminu przydatności do spożycia oraz na jego większą odporność na ciepło. Taki olej jest pozbawiony zapachu, charakterystycznego smaku oraz wielu drogocennych składników.

Różnice w olejach rafinowanych i nierafinowanych

Te dwa rodzaje oleju są inne pod wieloma względami. Zdecydowaną różnicą jest zapach. Olej nierafinowany posiada typowy dla kokosa zapach, podczas gdy w oleju kokosowym rafinowanym nie możemy go wyczuć. Rafinowany olej kokosowy nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, które możemy znaleźć w jego nierafinowanym bracie.

Przewaga oleju kokosowego rafinowanego

Dlaczego jednak olej rafinowany może być lepszy? Jego przewaga tkwi w tak zwanym punkcie dymienia, czyli momencie, gdy podgrzewany olej kokosowy zacznie się rozpadać i wydzielać niebezpieczne, potencjalnie rakotwórcze substancje. Oczyszczony olej kokosowy pali się dopiero w około 205 stopniach Celsjusza, a dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia wielu potraw.

Zdecydowaną zaletą oleju rafinowanego jest jego stosunkowo niska cena. Może on być nawet kilka razy tańszy od oleju nierafinowanego. Dodatkowo można go przechowywać poza lodówką, ponieważ nie trzeba się obawiać, że zjełczeje. Brak smaku oraz zapachu typowego dla oleju kokosowego może także być zaletą dla osób, które po prostu go nie lubią. Nie każdemu kokosowy aromat może przypaść do gustu.

Dla kogo jest olej kokosowy nierafinowany?

  • Jest idealny dla osób, które nie lubią aromatu i smaku typowego dla oleju kokosowego.
  • Sprawdzi się świetnie dla osób, które poszukują jedynie tłuszczu do smażenia, który nie zmieni smaku potraw, a który będzie miał wysoki punkt dymienia.
  • Ze względu na swoją niską cenę będzie odpowiedni dla niemal każdego portfela, podczas gdy olej nierafinowany dla niektórych może być zbyt drogi.
  • Będzie dobry dla osób, które nie chcą przeznaczyć go do pielęgnacji włosów czy ciała, a jedynie wykorzystają do w kuchni, jednocześnie będąc świadomym, że nie zawiera on wielu drogocennych składników.
  • Sprawdzi się u osób, którym nie zależy na działaniu odchudzającym czy pielęgnacyjnym, a od tego oleju oczekują jedynie zastosowania w kuchni.

Olej kokosowy rafinowany w codziennej diecie

Olej rafinowany zawiera aż 92% nasyconych kwasów tłuszczowych i tylko 8% dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym nie jest on rekomendowany jako zdrowy i nie zaleca się wprowadzania go do codziennej diety. Tłumaczy się to faktem, że zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych.

Oczywiście, olej kokosowy rafinowany można stosować do smażenia czy pieczenia, ale na dłuższą metę może on wyrządzić szkody w organizmie. Lepiej postawić na droższy, ale zdrowszy odpowiednik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *