Produkty pszczele to źródło naturalnych i wyjątkowo wartościowych składników odżywczych. Określane są jako „lekarstwa”, które wykazują właściwości przeciwzapalne, regeneracyjne i przede wszystkim lecznicze. Najbardziej znanymi produktami pszczelimi są miód i pyłek pszczeli, czyli cenne antidotum na liczne schorzenia. Miód może mieć różny skład chemiczny i w zależności od niego może lepiej bądź gorzej odpowiadać na potrzeb danego organizmu. Według badań nie ma złego miodu, każdy z nich oczywiście z naturalnej pasieki, a nie sztuczny zawiera drogocenne substancje stymulujące metabolizm. Pyłek pszczeli to źródło wartościowych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, które potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Miód i pyłek pszczeli– korzyści dla organizmu

Miód pszczeli można podzielić na kilka rodzajów, najbardziej znany jest wielokwiatowy, lipowy i gryczany. Równie ciekawą opcją są miody smakowe np. malinowy. W zależności od wybranego rodzaju, można poczuć różnicę w smaku, kolorze, strukturze oraz zawartości składników odżywczych. Miód wielokwiatowy polecany jest wszystkim osobom, które lubią słodki smak, potrzebują zdrowszej alternatywy dla cukru i po prostu chciałby  zadbać o swoje zdrowie. To produkt wysokokaloryczny, dzięki czemu dostarcza dużo energii. Dodatkowo wzmacnia odporność i pozwala szybciej wrócić do zdrowia.

Miód lipowy zawiera dużą ilość śluzu z kwiatów lipy, z tego też powodu ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Po za tym jest bardzo skuteczny przy walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych. Miód gryczany to najcenniejsze źródło zdrowia dla kobiet w ciąży. Zawiera dużą ilość żelaza i magnezu. Ponadto wykazuje pozytywne działanie na pracę mózgu i odporność. Miód spadziowy charakteryzuje się typowo leśnym zapachem i ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Miód rzepakowy to świetny dodatek żywności dla osób mających problem z sercem, wątrobą i drogami żółciowymi. Za zakończenie warto również wymienić miód malinowy, który to najbardziej doceniają dzieci (ma słodko-owocowy smak, działa rozgrzewająco i naturalnie walczy z gorączką).

Pyłek pszczeli to inaczej pyłek kwiatowy, które zbierany jest przez pszczoły. Kupić go można w postaci niewielkiej wielkości żółtych kuleczek, które gromadzone są przez pszczoły w celu zaspokojenia potrzeb pokarmowych. W składzie pyłku pszczelego znajdują się między innymi: cukry, węglowodany, białka, jak również cenne lipidy, związki fenolowe, minerały (magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk i inne) oraz  kwasy i witaminy (A, B, C, D, E). Pyłek pszczeli wykazuje właściwości wzmacniające i regenerujące. Polecany jest przy przeziębieniach, alergiach i zakażeniach bakteryjnych. Łagodzi objawy menopauzy i jednocześnie wspomaga płodność.

Naturalne lekarstwo w dobrej cenie

Jeżeli chciałbyś wzmocnić swój organizm, już dziś wybierz odpowiedni miód lub pyłek pszczeli dla siebie. Produkty pszczele z polskiej pasieki to zdecydowanie zdrowsze i lepsze rozwiązanie od suplementów diety, czy innego rodzaju środków odżywczych.  Przede wszystkim mają naturalny skład, niezwykle przyjemny zapach i smak oraz dostępne są w korzystnej cenie. Zastąp nimi tradycyjny cukier, dodaj do wypieków lub ulubionych napojów, a dzięki temu popraw swoje zdrowie i podkreśl urodę.

 

 

Dodaj komentarz