Udziec z indyka wielu osobom kojarzy się z daniem skomplikowanym, które wymaga dużo pracy i poświęcenia. Niewielu ludzi decyduje się na taki obiad ze względu na brak wiedzy dotyczącego tego, jak prawidłowo przyrządzić udziec z indyka.

Poniższe przepisy podpowiedzą co dodać, aby udziec zyskał niesamowity smak rozpływającego się w ustach mięsa, a także jak w łatwy i przyjemny sposób go zaprezentować by przypadł do gustu nawet małym niejadkom. Zapraszamy!

Duszony udziec z indyka z warzywami

Liczba porcji: 3-5
Poziom trudności: łatwy
Typ dania: obiad

Lista składników:

  • Około 0,5 kg – 1 kg udźca z indyka (jeden większy kawałek)
  • 2-3 marchewki
  • Pół selera
  • Natka pietruszki
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek (świeży lub suszony)
  • 2-3 liście laurowe
  • 1-2 goździki
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Udziec z indyka dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Do wrzącej wody wkładamy cały udziec na około minutę.
  3. Na tarce trzemy marchewki, a także połowę selera.
  4. Na patelni podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i seler.
  5. Wyciągamy udziec z indyka z wody, przekładamy wraz z warzywami do garnka z grubym dnem i dodajemy kolejno: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, goździki i zioła prowansalskie.
  6. Zalewamy powstałe danie szklanką wody i zmniejszamy ogień.
  7. Całość dusimy pod przykryciem przez około godzinę na małym ogniu, od czasu- do czasu mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.
  8. Podczas duszenia co jakiś czas przekładamy mięso na drugą stronę.
  9. Kiedy udziec z indyka będzie już miękki, wyjmujemy go z garnka, kroimy w plastry i podajemy z warzywami.

Jak więc widać przygotowanie udźca z indyka z duszonymi warzywami jest banalnie proste, a przy tym niesamowicie smacznie! To danie polecamy każdemu, kto pragnie oczarować swoich domowników, a także gości.

Innym ciekawym przepisem, który z pewnością sprawi się nie tylko podczas obiadu jest…:

Faszerowany udziec z indyka

Uwaga! Danie wymaga 24 godzinnego marynowania!

Liczba porcji: 4- 6
poziom trudności: umiarkowany
typ dania: Obiad, przystawka, kolacja

Lista składników:

  • 1 duży udziec z indyka (ok 1 kg)
  • 1 por
  • Gruby plaster ugotowanej szynki
  • Gotowa przyprawa do indyka, bądź przygotowana samodzielnie (tymianek, papryka, czosnek, pieprz, sól, majeranek, rozmaryn)
  • Sól, pieprz (do smaku)
  • Olej lub masło

Sposób przygotowania:

  1. Udziec z indyka umyć i osuszyć.
  2. Wykroić kostkę w taki sposób, aby uzyskać jeden płaski kawałek mięsa.
  3. Przykryć przeźroczystą folią i rozbić tłuczkiem na cienki kawałek
  4. Posypać mięso przyprawą do indyka i wetrzeć/ przyklepać dokładnie dłonią.
  5. Przełożyć udziec z indyka do foliowego worka na żywność i włożyć do lodówki na 24 godziny.
  6. Na następny dzień rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  7. Z pora odciąć zielone, twarde liście i pokroić w paski. Następnie wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować 3-4 minuty.
  8. Ugotowaną szynkę pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni z użyciem oleju lub masła. Po około 2-3 minutach dodać odcedzony por i świeżo zmielony pieprz, całość dokładnie wymieszać.
  9. Wyciągnąć mięso z lodówki i ułożyć na folii aluminiowej skropionej olejem.  Do smaku posypać dodatkową porcją przypraw do indyka
  10. Szynkę i pora ułożyć wewnątrz mięsa i ciasno zrolować. Wierzch również można posypać przyprawą do indyka
  11. Całość zawinąć w folie aluminiową przełożyć na żaroodporny talerz lub do brytfanki i włożyć do piekarnika.
  12. Piec w folii około 50 minut, później rozwinąć folię i piec jeszcze przez około 15 minut.
  13. Podawać na gorąco, pokrojony udziec w grube plastry (do obiadu), lub po ostygnięciu jako cienkie plasterki do kanapek (jako przystawkę lub na kolację).

Przygotowanie oryginalnego udźca z indyka wcale nie musi być trudne. Dzięki rozmaitym możliwościom postępowania z tym mięsem można liczyć na zawsze ciekawy obiad w dobrej cenie! Dzięki tym przepisom całe rodziny pokochają smak indyka i będą o niego prosić przy każdej okazji!

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.

Dodaj komentarz