Udziec z indyka wielu osobom kojarzy się z daniem skomplikowanym, które wymaga dużo pracy i poświęcenia. Niewielu ludzi decyduje się na taki obiad ze względu na brak wiedzy dotyczącego tego, jak prawidłowo przyrządzić udziec z indyka.

Poniższe przepisy podpowiedzą co dodać, aby udziec zyskał niesamowity smak rozpływającego się w ustach mięsa, a także jak w łatwy i przyjemny sposób go zaprezentować by przypadł do gustu nawet małym niejadkom. Zapraszamy!

Duszony udziec z indyka z warzywami

Liczba porcji: 3-5
Poziom trudności: łatwy
Typ dania: obiad

Lista składników:

  • Około 0,5 kg – 1 kg udźca z indyka (jeden większy kawałek)
  • 2-3 marchewki
  • Pół selera
  • Natka pietruszki
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek (świeży lub suszony)
  • 2-3 liście laurowe
  • 1-2 goździki
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Udziec z indyka dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Do wrzącej wody wkładamy cały udziec na około minutę.
  3. Na tarce trzemy marchewki, a także połowę selera.
  4. Na patelni podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i seler.
  5. Wyciągamy udziec z indyka z wody, przekładamy wraz z warzywami do garnka z grubym dnem i dodajemy kolejno: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, goździki i zioła prowansalskie.
  6. Zalewamy powstałe danie szklanką wody i zmniejszamy ogień.
  7. Całość dusimy pod przykryciem przez około godzinę na małym ogniu, od czasu- do czasu mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.
  8. Podczas duszenia co jakiś czas przekładamy mięso na drugą stronę.
  9. Kiedy udziec z indyka będzie już miękki, wyjmujemy go z garnka, kroimy w plastry i podajemy z warzywami.

Jak więc widać przygotowanie udźca z indyka z duszonymi warzywami jest banalnie proste, a przy tym niesamowicie smacznie! To danie polecamy każdemu, kto pragnie oczarować swoich domowników, a także gości.

Innym ciekawym przepisem, który z pewnością sprawi się nie tylko podczas obiadu jest…:

Faszerowany udziec z indyka

Uwaga! Danie wymaga 24 godzinnego marynowania!

Liczba porcji: 4- 6
poziom trudności: umiarkowany
typ dania: Obiad, przystawka, kolacja

Lista składników:

  • 1 duży udziec z indyka (ok 1 kg)
  • 1 por
  • Gruby plaster ugotowanej szynki
  • Gotowa przyprawa do indyka, bądź przygotowana samodzielnie (tymianek, papryka, czosnek, pieprz, sól, majeranek, rozmaryn)
  • Sól, pieprz (do smaku)
  • Olej lub masło

Sposób przygotowania:

  1. Udziec z indyka umyć i osuszyć.
  2. Wykroić kostkę w taki sposób, aby uzyskać jeden płaski kawałek mięsa.
  3. Przykryć przeźroczystą folią i rozbić tłuczkiem na cienki kawałek
  4. Posypać mięso przyprawą do indyka i wetrzeć/ przyklepać dokładnie dłonią.
  5. Przełożyć udziec z indyka do foliowego worka na żywność i włożyć do lodówki na 24 godziny.
  6. Na następny dzień rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  7. Z pora odciąć zielone, twarde liście i pokroić w paski. Następnie wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować 3-4 minuty.
  8. Ugotowaną szynkę pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni z użyciem oleju lub masła. Po około 2-3 minutach dodać odcedzony por i świeżo zmielony pieprz, całość dokładnie wymieszać.
  9. Wyciągnąć mięso z lodówki i ułożyć na folii aluminiowej skropionej olejem.  Do smaku posypać dodatkową porcją przypraw do indyka
  10. Szynkę i pora ułożyć wewnątrz mięsa i ciasno zrolować. Wierzch również można posypać przyprawą do indyka
  11. Całość zawinąć w folie aluminiową przełożyć na żaroodporny talerz lub do brytfanki i włożyć do piekarnika.
  12. Piec w folii około 50 minut, później rozwinąć folię i piec jeszcze przez około 15 minut.
  13. Podawać na gorąco, pokrojony udziec w grube plastry (do obiadu), lub po ostygnięciu jako cienkie plasterki do kanapek (jako przystawkę lub na kolację).

Przygotowanie oryginalnego udźca z indyka wcale nie musi być trudne. Dzięki rozmaitym możliwościom postępowania z tym mięsem można liczyć na zawsze ciekawy obiad w dobrej cenie! Dzięki tym przepisom całe rodziny pokochają smak indyka i będą o niego prosić przy każdej okazji!

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *