Udziec z indyka wielu osobom kojarzy się z daniem skomplikowanym, które wymaga dużo pracy i poświęcenia. Niewielu ludzi decyduje się na taki obiad ze względu na brak wiedzy dotyczącego tego, jak prawidłowo przyrządzić udziec z indyka.
Poniższe przepisy podpowiedzą co dodać, aby udziec zyskał niesamowity smak rozpływającego się w ustach mięsa, a także jak w łatwy i przyjemny sposób go zaprezentować by przypadł do gustu nawet małym niejadkom. Zapraszamy!
Duszony udziec z indyka z warzywami
Liczba porcji: 3-5
Poziom trudności: łatwy
Typ dania: obiad
Lista składników:
- Około 0,5 kg – 1 kg udźca z indyka (jeden większy kawałek)
- 2-3 marchewki
- Pół selera
- Natka pietruszki
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek (świeży lub suszony)
- 2-3 liście laurowe
- 1-2 goździki
- zioła prowansalskie
- olej
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Udziec z indyka dokładnie myjemy i osuszamy.
- Do wrzącej wody wkładamy cały udziec na około minutę.
- Na tarce trzemy marchewki, a także połowę selera.
- Na patelni podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i seler.
- Wyciągamy udziec z indyka z wody, przekładamy wraz z warzywami do garnka z grubym dnem i dodajemy kolejno: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, goździki i zioła prowansalskie.
- Zalewamy powstałe danie szklanką wody i zmniejszamy ogień.
- Całość dusimy pod przykryciem przez około godzinę na małym ogniu, od czasu- do czasu mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.
- Podczas duszenia co jakiś czas przekładamy mięso na drugą stronę.
- Kiedy udziec z indyka będzie już miękki, wyjmujemy go z garnka, kroimy w plastry i podajemy z warzywami.
Jak więc widać przygotowanie udźca z indyka z duszonymi warzywami jest banalnie proste, a przy tym niesamowicie smacznie! To danie polecamy każdemu, kto pragnie oczarować swoich domowników, a także gości.
Innym ciekawym przepisem, który z pewnością sprawi się nie tylko podczas obiadu jest…:
Faszerowany udziec z indyka
Uwaga! Danie wymaga 24 godzinnego marynowania!
Liczba porcji: 4- 6
poziom trudności: umiarkowany
typ dania: Obiad, przystawka, kolacja
Lista składników:
- 1 duży udziec z indyka (ok 1 kg)
- 1 por
- Gruby plaster ugotowanej szynki
- Gotowa przyprawa do indyka, bądź przygotowana samodzielnie (tymianek, papryka, czosnek, pieprz, sól, majeranek, rozmaryn)
- Sól, pieprz (do smaku)
- Olej lub masło
Sposób przygotowania:
- Udziec z indyka umyć i osuszyć.
- Wykroić kostkę w taki sposób, aby uzyskać jeden płaski kawałek mięsa.
- Przykryć przeźroczystą folią i rozbić tłuczkiem na cienki kawałek
- Posypać mięso przyprawą do indyka i wetrzeć/ przyklepać dokładnie dłonią.
- Przełożyć udziec z indyka do foliowego worka na żywność i włożyć do lodówki na 24 godziny.
- Na następny dzień rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- Z pora odciąć zielone, twarde liście i pokroić w paski. Następnie wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować 3-4 minuty.
- Ugotowaną szynkę pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni z użyciem oleju lub masła. Po około 2-3 minutach dodać odcedzony por i świeżo zmielony pieprz, całość dokładnie wymieszać.
- Wyciągnąć mięso z lodówki i ułożyć na folii aluminiowej skropionej olejem. Do smaku posypać dodatkową porcją przypraw do indyka
- Szynkę i pora ułożyć wewnątrz mięsa i ciasno zrolować. Wierzch również można posypać przyprawą do indyka
- Całość zawinąć w folie aluminiową przełożyć na żaroodporny talerz lub do brytfanki i włożyć do piekarnika.
- Piec w folii około 50 minut, później rozwinąć folię i piec jeszcze przez około 15 minut.
- Podawać na gorąco, pokrojony udziec w grube plastry (do obiadu), lub po ostygnięciu jako cienkie plasterki do kanapek (jako przystawkę lub na kolację).
Przygotowanie oryginalnego udźca z indyka wcale nie musi być trudne. Dzięki rozmaitym możliwościom postępowania z tym mięsem można liczyć na zawsze ciekawy obiad w dobrej cenie! Dzięki tym przepisom całe rodziny pokochają smak indyka i będą o niego prosić przy każdej okazji!
Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.