Osoby odpowiedzialne za catering dietetyczny oraz przygotowujące indywidualne plany żywieniowe przykładają dużą wagę do zawartości makroskładników w poszczególnych produktach. Oprócz tego zwracają szczególną uwagę na ich indeks glikemiczny. Wiele osób nie wie, co kryje się pod tym pojęciem. Warto poznać definicję oraz znaczenie indeksu glikemicznego, ponieważ odgrywa on ogromną rolę w procesie odchudzania.

Czym jest indeks glikemiczny?

W pierwszej kolejności warto nieco bliżej przyjrzeć się definicji pojęcia „indeks glikemiczny”. Otóż jest to współczynnik, który określa, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrośnie poziom cukru we krwi. Jako punkt odniesienia dla wyznaczenia wartości indeksu glikemicznego przyjmuje się szybkość skoku poziomu cukru po spożyciu czystej glukozy. Wartość indeksu glikemicznego dla glukozy wynosi 100. Im niższa wartość tego parametru, tym wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.

Wpływ na człowieka

W jaki sposób wysokość indeksu glikemicznego w spożywanych potrawach wpływa na człowieka? Otóż spożywając produkt o wysokim indeksie, doprowadzamy do nagłego wyrzutu insuliny do krwi. Jej zadaniem jest szybki transport cukrów do komórek i tym samym obniżenie jego poziomu we krwi. Niestety zbyt wysoki poziom cukru powoduje, że komórki nie są w stanie go spożytkować na bieżące potrzeby. W wyniku tego nadmiar cukru przekształcany jest w glikogen i odkładany w formie tkanki tłuszczowej. Ponadto działanie insuliny doprowadza do szybkiego spadku poziomu cukru poniżej poziomu wyjściowego. Nagły spadek wywołuje w nas uczucie głodu, który próbujemy szybko zaspokoić, zjadając coś słodkiego. I tak cały cykl się powtarza.

Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym. Powodują one powolny i równomierny wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu wyrzut insuliny nie jest tak duży, a komórki nie mają problemu z wykorzystaniem dostarczonej energii. W efekcie energia nie jest odkładana w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, powolny spadek poziomu cukru nie wywołuje nagłego uczucia głodu. Powoduje on równomierne obniżenie poziomu insuliny i aktywuje działanie glukagonu, czyli hormonu stymulującego spalanie tkanki tłuszczowej.

Nie tylko kalorie

Dlatego właśnie firmy oferujące catering dietetyczny nie opierają się jedynie na zawartości makroskładników, ale biorą również pod uwagę wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów. Wydaje się banalnie proste? Nie do końca! Okazuje się bowiem, że indeks glikemiczny nie jest wartością stałą. Oznacza to, że może ulegać zmianie np. pod wpływem obróbki termicznej danego produktu. To sprawia, że podczas układania planu żywieniowego trzeba brać pod uwagę nie tylko rodzaj produktu, ale także sposób jego podania.

Odwiedzając stronę: https://pomelo.com.pl, możecie przeczytać dużo więcej informacji dotyczących zasad komponowania diety. Na stronie znajdziecie również kompleksową ofertę dotyczącą cateringu dietetycznego. Duże zróżnicowanie programów żywieniowych pomoże Wam wybrać dietę idealnie dopasowaną do Waszych potrzeb. W każdej chwili możecie również skorzystać z pomocy dietetycznej w zakresie wyboru odpowiedniego planu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *