Wrzodziejące zapalenie jelita grubego obejmuje błonę śluzową jelita i odbytu. Jest to proces przewlekły i uciążliwy. Leczenie jest długotrwałe i wymaga regularności, a polega głównie na łagodzeniu przebiegu i zapobieganiu ostrym nawrotom choroby.

Diagnozowanie WZJG

Choroba objawia się częstymi biegunkami, bolesnym parciem na stolec oraz bólami skurczowymi jelit. Może pojawiać się gorączka, niedokrwistość, brak apetytu i obniżona odporność. Objawy podobne są do choroby Leśniowskiego-Crohna, dlatego warto zapoznać się z artykułem: Choroba Leśniowskiego-Crohna – przyczyny i objawy. Aby właściwie zdiagnozować chorobę, lekarz po przeprowadzeniu wywiadu zaleca badanie kału na obecność stanów zapalnych. Kolejnym krokiem jest obserwacja szpitalna oraz badanie radiologiczne jelita grubego, wziernikowanie odbytnicy, tomografia komputerowa, badanie histopatologiczne pobranego wycinka jelita. Przeprowadzane są także badania serologiczne specyficznych przeciwciał. Endoskopia pozwala na 100% zdiagnozować chorobę.

Leczenie stanów zapalnych jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego wymaga leczenia farmakologicznego i przestrzegania diety. W przypadku występowania powikłań, takich jak: zapalenie otrzewnej, ropni, pęknięcia ściany jelita, krwotoku lub przetoki, konieczne może być przeprowadzenie zabiegu chirurgicznego. W większości przypadków nie ma jednak takiej potrzeby, gdyż leczenie farmakologiczne prowadzi do remisji choroby. Na wszystkich etapach kuracji wskazane jest stosowanie preparatów zawierających żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Więcej informacji na temat ich działania znaleźć można na stronie: Lactoral.pl.

Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita

W okresie zaostrzenia choroby konieczne jest przestrzeganie ścisłej diety bezbłonnikowej i bogato energetycznej. Posiłki podaje się w niewielkich porcjach, siedem razy dziennie. Muszą być płynne lub półpłynne, bez dodatku mleka, surowych owoców, warzyw, cukru, tłuszczu, ostrych przypraw, kawy, herbaty i alkoholu. Dania powinny być gotowane lub smażone bez tłuszczu. Nie należy spożywać pełnoziarnistego pieczywa i grubych kasz. W okresie remisji stopniowo rozszerza się dietę. Bardzo ważne jest, by przynajmniej 3 razy w tygodniu spożywać ryby, gdyż zawierają one koenzym Q10 zapobiegający stanom zapalnym.

Choroba jest przewlekła i uciążliwa, jednak stosując zdrową, zbilansowaną dietę i unikając szkodzących produktów, mamy szanse na powstrzymanie nawrotów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *